aluat:
300 g faina
150 g unt la temperatura camerei
150 g zahar
1 ou
1 lingurita de praf de copt stins cu putina zeama de lamaiecoaja rasa de lamaie
umplutura:
300 g orez ( cu bob mic, bun pentru budinci)
1l de lapte
2 oua
12 linguri de zahar (sau dupa gust)
un compot de pere
100g budinca de vanilie
Se pune faina,împreuna cu untul,zaharul,oul si coaja de lamîie(eu am avut din pachetel) Se framînta cu mîna,pîna se desprinde tot de pe peretele vasului.
Se formeaza o bila,si se da la frigider, 30-40min.
Pregatim budinca de orez:Laptele se fierbe, iar cind da in clocot se adauga orezul, amestecind continuu. Se continua fierberea la foc moderat. Cu 5 minute inainte de terminarea fierberii, se adauga zaharul (8 linguri), amestecind pentru a nu se lipi de vas. Cand budinca de orez se ingroasa, si bobul este foarte moale, o luam de pe foc si o lasam la racit dupa ce sa racit adaugam budinca de vanilie.Ok,mai avem de adaugat ouale (la temp. camerei)Galbenusurile le amestecam bine cu doua linguri de zahar si le adaugam in budinca.Albusurile le batem spuma tare cu restul de zahar (2 linguri) pe care apoi o incorporam in budinca, amestecand usor de jos in sus.
Scuregem bine perele(se pun pe un servetel de bucatarie)si taiem felii.
Scoatem aluatul din frigider,îl întindem cu sucuitorul.
Intindem aluatul in forma tavii (Eu am folosit rotunda cu pereti detasabili) si il asezam cu degetele inclusiv pe margini,intepam cu furculita pe alocuri,punem feliile de pere si turnam budinca de orez , nivelam totul.
Introducem tava la cuptorul preincalzit, la 170-180 grade pentru 45 min(verificati din cand in cand. prajitura trebuie sa fie rumenita, iar cand o scuturati sa nu se miste prea tare ca o gelatina)Inainte sa o taiem vom astepta o ora.
Este delicioasa cu un pahar de lapte sau la o cafea :)
- Reteta inspirata de la Bucataru Maniacu,multumesc pentru minunata idee!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu